Cupcake butik: Keksz díszítés

2013. január 22., kedd

Keksz díszítés

Keksz díszítés


A tortadíszítés mellett egyre jobban foglalkoztat a keksz és muffin - díszítve cupcake - dekorálás. A hétvégén elkészítettem életem első tojásfehérje habbal - cukormázzal - díszített kekszét, egy szülinapi bulira. A tészta linzertészta, amit imádok :), a tetejére pedig royal icingot tettem, ételfestékkel színezve. Mindegyik kekszre először a körvonalat rajzoltam meg, majd mikor a végére értem, már száradt annyit, hogy ki tudtam tölteni.

Royal icing recept:

2 tojásfehérje
200g porcukor
pár csepp citrom leve

Természetesen ha nagyobb adag kell, akkor arányosan növekednek a hozzávalók. A tojásfehérjét elkezdem robotgéppel felverni, és kb fél perc múlva adagolom hozzá a porcukrot. Addig kell keverni, míg a hab rajt nem marad a kanálon, ekkor kész, hozzáadom a citrom levét. Nyomózsákba töltöm, és már kezdődhet is a díszítés!

Létezik az úgynevezett 10 másodperces szabály, azaz ha egy késsel vonalat húzol a krémbe, és 10mp-ig megmarad a nyoma, akkor jó az állaga a körvonalak rajzolásához. Ha ennél tovább marad meg a nyom, akkor túl kemény a habod, tegyél hozzá óvatosan egy kevés vizet. Ezzel az állaggal ki is töltheted a vonalakon belüli részeket, csak egy kicsit rázogatni kell. Én ki szoktam venni a krémből kb. felét, amikor 5-8 másodpercig marad meg a kés nyoma, ez pont elég folyós a kitöltéshez.

1 megjegyzés:

  1. A körvonalakhoz használom az egészen keményre vert habot, a kitöltéshez kiveszek keveset, mikor még nincs teljesen készen a hab.

    Van aki idegenkedik a tojásfehérjétől. A tojásfehérjét helyettesítheted tojásfehérje porral. Állítólag némely gyógyszertárban lehet kapni, még nem próbáltam, de tervben van.

    VálaszTörlés