Krém fondant alá
Egy régi füzetembe akadtam rá erre a receptre, amit mostanában -
a bevált csokis ganache miatt - hanyagoltam a torták bevonásánál. Ha
nem csokis tölteléket teszek a tortába, hanem valami nagyon tejszíneset,
vagy pudingosat, ami nem jó a fondant alá, mert "megizzad" tőle, és nem
lesz szép, akkor én ezt a krémet használom:
- 20dkg porcukor
- 2 ek víz
- 2 ek tej
- 20dkg puha vaj vagy margarin
- 3 tojás
- 1,5 ek liszt
- rum, vanília vagy mandula aroma
A vajat robotgéppel kihabosítom. A többi hozzávalót egy vastag
aljú edényben összekeverem kézi habverővel, majd sűrű péppé főzöm.
Hagyom pöfögni párat, majd leveszem. Kevés vízben hűtőfürdőbe teszem az
edényt, hogy hamarabb kihűljön.
Összekeverem a kihabosított
margarinnal, és kívűlről bekenem vele a tortát, szépen elsimogatom, majd
beteszem a hűtőbe pár órára. Ezután jöhet rá a fondant, vagy marcipán.
(kb. 24cm-es, 8cm magas) tortára elég.
 |
Vajkrémmel bekent torta - Fondant alá |
Újabb "titok" kerül nyilvánosságra :)
Avagy mitől nem púposodik fel a tortád?
Korábban már írtam, most képekkel is illusztrálom, hogy is van ez a "ronggyal körbetekerősdi" :) Higgyétek el beválik, én is alig hittem a szememnek!!
Annyit hozzátennék, hogy mikor már tűpróbával tesztelted a tortalapodat, hogy megült e, akkor vedd le a rongyot, törölközőt, konyharuhát - ki mit használ -, és süsd tovább 5 percig. Ezt azért ajánlom, mert az első próbálkozásomnál a torta széle egy picit ragadt, azaz nyers volt.. Miután megszabadítottam a köntösétől, és hagytam tovább sülni nélküle, már minden rendben volt! :)
 |
Torta a sütőben, bebugyolálva |
 |
Kész torta még mindig a köntösében, de itt már látható az EREDMÉNY |
 |
A gyönyörű, lapos torta :) |
Hogy készül a Micimackó torta - How to make a Winnie the Pooh cake
Most megosztom veletek, hogy készült el a Micimackó tortám, lépésről
lépésre. Remélem sikerül követni :) A torta alapja sima piskóta, mérete
kb 30x40cm. Ebből vágtam ki egy micimackó fejet. Ez az első lépés.
Elvágtam vízszintesen két részbe, és betöltöttem a túrókrémmel. Kívülről
is ugyanezzel a krémmel kentem be, kétszer. Közben és utána is a
hűtőben pihizett a mackó :) Eközben megszíneztem a fehér fondantot, és
elkészítettem a szemét, száját, fekete és rózsaszínű fondantból.
A már eléggé megdermedt krémre ráborítottam a fondantot és a kiegészítőket ráragasztgattam. És kész is a Micimackó fej :)
 |
Winnie the Pooh cake |
 |
Micimackó fej bekenve egy réteg túrós krémmel |
 |
Micimackó fej a második túrós krémmel is bekenve |
 |
Fehér fondant színezése narancssárga festékkel |
 |
Íme a Micimackó színű fondant :) |
 |
Micimackó fej beborítása a színes fondanttal |
 |
Mosolygós Micimackó - Winnie the Pooh |
Hogyan borítsd be a tortádat fondanttal/marcipánnal?
Sokan azt gondolják bonyolult.., sokan azt gondolják ezt én nem tudom
megcsinálni. Nos, bevallom én sem gondoltam, hogy ez ilyen egyszerű.
Mindössze annyit kell tenned, hogy beszerzed a szükséges kellékeket:
A többi kiegészítő nem feltétlenül szükséges (pl a simító
lapát), persze azért jó ha van, de nélküle is megoldható. A legtöbb
segédletben azt írják, vond be a tortádat vajkrémmel. Nos sokan - én sem
- nem szeretik a tömény vajkrémet. Éppen ezért használok, fondant
tortáknál főleg, csokis ganache bevonatot a fondant alá. Tehát miután
bekened a tortát, tedd be a hűtőbe, vagy ha van helyed a fagyasztóba,
hogy rákössön a bevonat. Ez lehet 1óra, vagy egy egész éjszaka is, attól
függ mennyi időd van. Én mindig előre készülök, és egy éjszakát pihizik
a torta mielőtt ráborítom a fondantot.
A fondant alá porcukrot szitálok, jól átgyúrom, mint a tésztát, majd ezen nyújtom ki a kívánt méretre.
Feltekerem
a sodrófára, majd ráborítom a tortára. A kezemmel elsimogatom, majd a
felesleget levágom. Simítólapáttal még jobban körbesimogatom.
Legközelebb felveszem majd videóra, de addig is a következő képsorozat
segít elképzelni neked, milyen egyszerű az egész.
 |
Hogyan kell fondanttal bevonni egy tortát: (Forrás: http://www.sugarcraft.com |
Hogyan lesz magas a tortám???
Ez is egy olyan kérdés, amit régen sehogy sem tudtam megfejteni. De
pár évvel ezelőtt rátaláltam a megoldásra! :) Nagyon egyszerű. A
"nagyok" nem is egy tortalapot sütnek, hanem mindjárt kettőt, így
biztosítva a torta magasságát. S mit tegyél, hogy a torta széle ne
"konyuljon le"? Fogj egy sima zacskót, töltsd bele a krémet, amit a
tortába szánsz, lyukaszd ki az egyik csücskét, és nyomj egy keretet az
egyik lapra körbe. S ezután töltsd ki a többi krémmel, vagy lekvárral,
dzsemmel..stb. Hidd el nem nagy ördöngösség! :)
Íme egy kis
segítség, a következőkben lekvárral töltik ki a torta közepét, a szélére
rakhatsz pl. jó keményre felvert Hulala tejszínhabot, vagy Hulalával
elkevert Gála pudingot, ezek garantáltan nem folynak majd le!
(Forrás: makeit-loveit.com)
 |
Habzsákból nyomd ki a krémgyűrűt a tortádra |
 |
Torta krémgyűrűvel |
|
 |
Torta "krémgyűrűvel" és lekvárral |
 |
Torta két lappal, töltve |
Nekem az a recept kellene amiből a tortád készül!
VálaszTörlésNagyon szuperek!