Cupcake butik: Tortakészítés titkai

Tortakészítés titkai

Keresned sem kell!

Krém fondant alá

Egy régi füzetembe akadtam rá erre a receptre, amit mostanában - a bevált csokis ganache miatt - hanyagoltam a torták bevonásánál. Ha nem csokis tölteléket teszek a tortába, hanem valami nagyon tejszíneset, vagy pudingosat, ami nem jó a fondant alá, mert "megizzad" tőle, és nem lesz szép, akkor én ezt a krémet használom:
  • 20dkg porcukor
  • 2 ek víz
  • 2 ek tej
  • 20dkg puha vaj vagy margarin
  • 3 tojás
  • 1,5 ek liszt
  • rum, vanília vagy mandula aroma
A vajat robotgéppel kihabosítom. A többi hozzávalót egy vastag aljú edényben összekeverem kézi habverővel, majd sűrű péppé főzöm. Hagyom pöfögni párat, majd leveszem. Kevés vízben hűtőfürdőbe teszem az edényt, hogy hamarabb kihűljön.
Összekeverem a kihabosított margarinnal, és kívűlről bekenem vele a tortát, szépen elsimogatom, majd beteszem a hűtőbe pár órára. Ezután jöhet rá a fondant, vagy marcipán.
(kb. 24cm-es, 8cm magas) tortára elég.

Vajkrémmel bekent torta - Fondant alá

 

Újabb "titok" kerül nyilvánosságra :) 

Avagy mitől nem púposodik fel a tortád? 

Korábban már írtam, most képekkel is illusztrálom, hogy is van ez a "ronggyal körbetekerősdi" :) Higgyétek el beválik, én is alig hittem a szememnek!!
Annyit hozzátennék, hogy mikor már tűpróbával tesztelted a tortalapodat, hogy megült e, akkor vedd le a rongyot, törölközőt, konyharuhát - ki mit használ -, és süsd tovább 5 percig. Ezt azért ajánlom, mert az első próbálkozásomnál a torta széle egy picit ragadt, azaz nyers volt.. Miután megszabadítottam a köntösétől, és hagytam tovább sülni nélküle, már minden rendben volt! :)

Torta a sütőben, bebugyolálva

Kész torta még mindig a köntösében, de itt már látható az EREDMÉNY

A gyönyörű, lapos torta :)

 

Hogy készül a Micimackó torta - How to make a Winnie the Pooh cake

Most megosztom veletek, hogy készült el a Micimackó tortám, lépésről lépésre. Remélem sikerül követni :) A torta alapja sima piskóta, mérete kb 30x40cm. Ebből vágtam ki egy micimackó fejet. Ez az első lépés. Elvágtam vízszintesen két részbe, és betöltöttem a túrókrémmel. Kívülről is ugyanezzel a krémmel kentem be, kétszer. Közben és utána is a hűtőben pihizett a mackó :) Eközben megszíneztem a fehér fondantot, és elkészítettem a szemét, száját, fekete és rózsaszínű fondantból.
A már eléggé megdermedt krémre ráborítottam a fondantot és a kiegészítőket ráragasztgattam. És kész is a Micimackó fej :)

Winnie the Pooh cake


Micimackó fej bekenve egy réteg túrós krémmel
Micimackó fej a második túrós krémmel is bekenve


Fehér fondant színezése narancssárga festékkel


Íme a Micimackó színű fondant :)


Micimackó fej beborítása a színes fondanttal


Mosolygós Micimackó - Winnie the Pooh

 Hogyan borítsd be a tortádat fondanttal/marcipánnal?


Sokan azt gondolják bonyolult.., sokan azt gondolják ezt én nem tudom megcsinálni. Nos, bevallom én sem gondoltam, hogy ez ilyen egyszerű. Mindössze annyit kell tenned, hogy beszerzed a szükséges kellékeket:
  • torta
  • fonant
A többi kiegészítő nem feltétlenül szükséges (pl a simító lapát), persze azért jó ha van, de nélküle is megoldható. A legtöbb segédletben azt írják, vond be a tortádat vajkrémmel. Nos sokan - én sem - nem szeretik a tömény vajkrémet. Éppen ezért használok, fondant tortáknál főleg, csokis ganache bevonatot a fondant alá. Tehát miután bekened a tortát, tedd be a hűtőbe, vagy ha van helyed a fagyasztóba, hogy rákössön a bevonat. Ez lehet 1óra, vagy egy egész éjszaka is, attól függ mennyi időd van. Én mindig előre készülök, és egy éjszakát pihizik a torta mielőtt ráborítom a fondantot.
A fondant alá porcukrot szitálok, jól átgyúrom, mint a tésztát, majd ezen nyújtom ki a kívánt méretre.
Feltekerem a sodrófára, majd ráborítom a tortára. A kezemmel elsimogatom, majd a felesleget levágom. Simítólapáttal még jobban körbesimogatom. Legközelebb felveszem majd videóra, de addig is a következő képsorozat segít elképzelni neked, milyen egyszerű az egész.

Hogyan kell fondanttal bevonni egy tortát: (Forrás: http://www.sugarcraft.com

 

Hogyan lesz magas a tortám???


Ez is egy olyan kérdés, amit régen sehogy sem tudtam megfejteni. De pár évvel ezelőtt rátaláltam a megoldásra! :) Nagyon egyszerű. A "nagyok" nem is egy tortalapot sütnek, hanem mindjárt kettőt, így biztosítva a torta magasságát. S mit tegyél, hogy a torta széle ne "konyuljon le"? Fogj egy sima zacskót, töltsd bele a krémet, amit a tortába szánsz, lyukaszd ki az egyik csücskét, és nyomj egy keretet az egyik lapra körbe. S ezután töltsd ki a többi krémmel, vagy lekvárral, dzsemmel..stb. Hidd el nem nagy ördöngösség! :)
Íme egy kis segítség, a következőkben lekvárral töltik ki a torta közepét, a szélére rakhatsz pl. jó keményre felvert Hulala tejszínhabot, vagy Hulalával elkevert Gála pudingot, ezek garantáltan nem folynak majd le!
(Forrás: makeit-loveit.com)

Habzsákból nyomd ki a krémgyűrűt a tortádra

Torta krémgyűrűvel


Torta "krémgyűrűvel" és lekvárral


Torta két lappal, töltve


1 megjegyzés:

  1. Nekem az a recept kellene amiből a tortád készül!
    Nagyon szuperek!

    VálaszTörlés