Keksz dekoráció - tavaszi ötletek
Dekoráció tojásfára, Húsvétra
Nagyon várjuk már a tavaszt, s ha már tavasz, akkor természetesen Húsvét!
Mivel még tortát sütni korán van, az Oreo keksznyalóka most fogyott el,
ezért jutottam a gyorsan elkészíthető kekszre. A keksz díszítése vesz
el igazán több időt, a tészta legyúrása, kiszaggatása illetve a sütés
nem tart sokáig :)
6 éves lányom is részt vett a "munkálatokban", így az egyik kép az ő keze munkáját dícséri.
A keksz dekoráció témában igazán Marian ihletett Sweetopia-ból.. Desszertdíszítésben a példaképeim egyike. Az Ő kekszei gyönyörűségesek, szinte megszólalnak. Nekem még van mit gyakorolni :)
A süti receptjét most az ő leírása alapján készítettem, némi változtatással. Amint látjátok a mennyiségekből, ez egy jó nagy adag, én is a felét lefagyasztottam, ahogy fogy, biztos, hogy Húsvét előtt még elő fog kerülni a hűtőszekrényből ;)
Hozzávalók:
- 560g (sótlan) vaj - én RAMA-t használtam
- 420g cukor
- 2 nagy tojás
- 3 teáskanál vanília aroma
- 1 kg liszt
- 1 tk só
Aztán mehet be a hűtőbe pár órára, vagy ha van időd, egy éjszakára is. Mint említettem, ez elég nagy adag, így ha nem használod fel mindent, a többit le lehet fagyasztani.
linzer tészta befóliázva |
Előveszem, és kinyújtom, nem túl vékonyra, ha díszíteni akarom! Olyan 4-5mm-es legyen, hogy bele lehessen harapni, és meg lehessen fogni rendesen. Mivel Húsvét közeleg, tavaszi és húsvéti szaggatóval készítettük a formákat, lányok is segítettek :) Nem tudom miért, a linzer tésztánál mindig ott sürögnek a közelben ;) Ezután újra bementek a hűtőbe, kb 10 percre, csak hogy épp megcsípi a hideg.
Kisült keksz ruhácska |
180°C-on kb 8-10 percig sütjük. Kihűtés után Royal Icingal díszítettük.
Némelyiket már sütés előtt átszúrtam egy gyufaszállal, és bent is tartottam sütés közben is, ezek majd a tojásfára kerülnek.. először.. ;)
A kekszek feldíszítve
Tavaszi kacsás keksz virággal |
Pillangós kekszek |
Szív alakú kekszek |
Nyuszi kekszek |
Kacsa keksz a tojásfára |
Emma kekszei :) |
Díszes kék kekszek
A következő kekszek egy szülinapi bulira készültek kiegészítő sütiként :)
Recept ami szerint készítem a linzertésztát:
- 50dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 Rama vagy Liga
- 18 dgk porcukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 tojás sárgája
- 1 citrom héja
180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb 10 percig sütjük. Nem kell megijedni, ha 10 perc után még puha a tészta, mert a levegőn majd megszilárdul ahogy kell.
Ezután díszíthetjük a korábban megadott Royal Icing - vagyis cukormázzal.
Kekszdíszítés
A tortadíszítés mellett egyre jobban foglalkoztat a keksz és muffin - díszítve cupcake - dekorálás. A hétvégén elkészítettem életem első tojásfehérje habbal - cukormázzal - díszített kekszét, egy szülinapi bulira. A tészta linzertészta, amit imádok :), a tetejére pedig royal icingot tettem, ételfestékkel színezve.Royal icing receptem:
2 tojásfehérje
200g porcukor
pár csepp citrom leve
Természetesen ha nagyobb adag kell, akkor arányosan növekednek a hozzávalók. A tojásfehérjét elkezdem robotgéppel felverni, és kb fél perc múlva adagolom hozzá a porcukrot. Addig kell keverni, míg a hab rajt nem marad a kanálon, ekkor kész, hozzáadom a citrom levét. Nyomózsákba töltöm, és már kezdődhet is a díszítés!
Létezik az úgynevezett 10 másodperces szabály, azaz ha egy késsel vonalat húzol a krémbe, és 10mp-ig megmarad a nyoma, akkor jó az állaga a körvonalak rajzolásához. Ha ennél tovább marad meg a nyom, akkor túl kemény a habod, tegyél hozzá óvatosan egy kevés vizet. Ezzel az állaggal ki is töltheted a vonalakon belüli részeket, csak egy kicsit rázogatni kell. Én ki szoktam venni a krémből kb. felét, amikor 5-8 másodpercig marad meg a kés nyoma, ez pont elég folyós a kitöltéshez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése