Cupcake butik: Keksz csodák

Keksz csodák

Keksz dekoráció - tavaszi ötletek

Dekoráció tojásfára, Húsvétra

Nagyon várjuk már a tavaszt, s ha már tavasz, akkor természetesen Húsvét! Mivel még tortát sütni korán van, az Oreo keksznyalóka most fogyott el, ezért jutottam a gyorsan elkészíthető kekszre. A keksz díszítése vesz el igazán több időt, a tészta legyúrása, kiszaggatása illetve a sütés nem tart sokáig :)
6 éves lányom is részt vett a "munkálatokban", így az egyik kép az ő keze munkáját dícséri.
A keksz dekoráció témában igazán Marian ihletett Sweetopia-ból.. Desszertdíszítésben a példaképeim egyike. Az Ő kekszei gyönyörűségesek, szinte megszólalnak. Nekem még van mit gyakorolni :)

A süti receptjét most az ő leírása alapján készítettem, némi változtatással. Amint látjátok a mennyiségekből, ez egy jó nagy adag, én is a felét lefagyasztottam, ahogy fogy, biztos, hogy Húsvét előtt még elő fog kerülni a hűtőszekrényből ;)

Hozzávalók:
 • 560g (sótlan) vaj - én RAMA-t használtam
 • 420g cukor
 • 2 nagy tojás
 • 3 teáskanál vanília aroma
 • 1 kg liszt
 • 1 tk só
Az elektromos mixerbe a dagasztó kanalakat rakom bele. A vajat a cukorral kikeverem alacsony, vagy közepes fokozaton, kb 1 percig.  Hozzáadom a tojásokat egyesével, lassan. Jöhet a vanília aroma. A liszt és a só keverékét is fokozatosan adagolom hozzá. Ha már nem bírja a géped, egyszerűen öntsd ki egy  deszkára, és kézzel folytasd. Itt még fel fog venni némi lisztet, hogy összeálljon.Aztán mehet be a hűtőbe pár órára, vagy ha van időd, egy éjszakára is. Mint említettem, ez elég nagy adag, így ha nem használod fel mindent, a többit le lehet fagyasztani.

linzer tészta befóliázva


Előveszem, és kinyújtom, nem túl vékonyra, ha díszíteni akarom! Olyan 4-5mm-es legyen, hogy bele lehessen harapni, és meg lehessen fogni rendesen. Mivel Húsvét közeleg, tavaszi és húsvéti szaggatóval készítettük a formákat, lányok is segítettek :) Nem tudom miért, a linzer tésztánál mindig ott sürögnek a közelben ;) Ezután újra bementek a hűtőbe, kb 10 percre, csak hogy épp megcsípi a hideg.

Kisült keksz ruhácska

180°C-on kb 8-10 percig sütjük. Kihűtés után Royal Icingal díszítettük.

Némelyiket már sütés előtt átszúrtam egy gyufaszállal, és bent is tartottam sütés közben is, ezek majd a tojásfára kerülnek.. először.. ;)
A kekszek feldíszítve


Tavaszi kacsás keksz virággal

Pillangós kekszek
Szív alakú kekszek
Nyuszi kekszek
Kacsa keksz a tojásfára
Emma kekszei :)

Díszes kék kekszek


A következő kekszek egy szülinapi bulira készültek kiegészítő sütiként :)
Recept ami szerint készítem a linzertésztát:
 • 50dkg liszt
 • 1 tk sütőpor
 • 1 Rama vagy Liga
 • 18 dgk porcukor
 • 1 vaníliás cukor
 • 4 tojás sárgája 
 • 1 citrom héja
Először a lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. Ha van időnk, betehetjük a hűtőbe pihenni, de az sem baj, ha azonnal nekilátunk a nyújtásnak., kb. fél centi vastagságúra.Különböző formákat szúrunk ki vele, kedvünk és az alkalom szerint :)
180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb 10 percig sütjük. Nem kell megijedni, ha 10 perc után még puha a tészta, mert a levegőn majd megszilárdul ahogy kell.
Ezután díszíthetjük a korábban megadott Royal Icing - vagyis cukormázzal.

Kekszdíszítés

A tortadíszítés mellett egyre jobban foglalkoztat a keksz és muffin - díszítve cupcake - dekorálás. A hétvégén elkészítettem életem első tojásfehérje habbal - cukormázzal - díszített kekszét, egy szülinapi bulira. A tészta linzertészta, amit imádok :), a tetejére pedig royal icingot tettem, ételfestékkel színezve.


Royal icing receptem:
2 tojásfehérje
200g porcukor
pár csepp citrom leve

Természetesen ha nagyobb adag kell, akkor arányosan növekednek a hozzávalók. A tojásfehérjét elkezdem robotgéppel felverni, és kb fél perc múlva adagolom hozzá a porcukrot. Addig kell keverni, míg a hab rajt nem marad a kanálon, ekkor kész, hozzáadom a citrom levét. Nyomózsákba töltöm, és már kezdődhet is a díszítés!

Létezik az úgynevezett 10 másodperces szabály, azaz ha egy késsel vonalat húzol a krémbe, és 10mp-ig megmarad a nyoma, akkor jó az állaga a körvonalak rajzolásához. Ha ennél tovább marad meg a nyom, akkor túl kemény a habod, tegyél hozzá óvatosan egy kevés vizet. Ezzel az állaggal ki is töltheted a vonalakon belüli részeket, csak egy kicsit rázogatni kell. Én ki szoktam venni a krémből kb. felét, amikor 5-8 másodpercig marad meg a kés nyoma, ez pont elég folyós a kitöltéshez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése