Újabb kipróbált cupcake recept
Tegnap újabb cupcake kupakot (topper) próbáltam ki. Ezúttal egy kis citrusos ízre gondoltam, volt itthon egy-két citrom, mandarin, narancs.. A cupcake tésztáját a pina colada muffin receptje alapján készítettem, némi változtatással, így ez lett belőle:Citrusos cupcake |
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 24dkg cukor
- 3tk sütőpor
- csipet só
- 36dkg liszt
- 2 tojás
- 1,4dl narancslé
- 1,6dl olaj
- 2 dl tej
A sütőt 170°C-ra előmelegítem. Külön összekeverem a száraz, és külön a nedves hozzávalókat, majd összeöntöm a kettőt egy műanyag mérőkannába. (így könnyebb töltögetni) Nem használtam most robotgépet, csak kézi habverővel kevertem össze. .A muffinsütő mélyedéseit kitöltöm papírkapszlikkal, s beleöntögetem a krémet, kb 3/4 részig. Betolom a meleg sütőbe, és kb 20 percig sütöm. Ha megsült, hagyom kihűlni.
A krémet most nem mascarppone-s, sem egyén krémsajtos összetevőkből, hanem főzött krémből készítettem. A családnak nagyon ízlett, picit más ízvilág, de igazán kellemes, és lágy.. S nem utolsó sorban elég masszív ahhoz, hogy habzsákból, csillagcső segítségével gyönyörű formát varázsolhatsz a muffin tetejére.
A főzött krém hozzávalói:
- 15dkg cukor
- 20dkg vaj
- 4 tojás
- 4 citrus héja, lehet citrom, lime, narancs
- 1,5dl citruslé
A krémre szórtam még egy kis sárga cukorgyöngyöt, és 2 cukorpillangót.
Kipróbáltam végre a sablont is, amit egy korábbi bejegyzésemben tettem közzé. Rózsaszín kartonpapírunk volt itthon, erre tettem rá a cupcake sablont, körberajzoltam, és vágtam körbe, az egyik felén cikk-cakk ollóval. Összeragasztottam, és beleültettem a cupcake-et. Íme ilyen lett :)
Cupcake szoknyában :) |
Fondant csokis cupcake ajándékba
Ezeket a cupcakek-et kedves rokonainknak, és barátainknak vittük, szintén ezen a hétvégén.. Hát a péntek így elég húzósra sikeredett :) De a megajándékozottaknak nagyon tetszett a doboz tartalma ;)A fondant alatt Csokoládés krémsajtos krém bújt meg. Ezt a krémet gyermekkorom kedvenc sajtja ihlette, nem tudom ki emlékszik rá, de volt egy fajta Maci kockasajt (vagyis háromszög), ami csokis volt. Imádtam.. aztán eltűnt, mint a gyerekkor ;)
Ehhez 200g ét- és tejcsokit vegyesen felolvasztottam gőz felett, majd hagytam picit lehűlni. Ezalatt 400g krémsajtot 150g porcukorral kikevertem, majd hozzáöntöttem a felolvadt csokit. Ezután betettem a hűtőbe, míg elmentem a lányokért az oviba, azaz kb. 2 órára.
A muffinok közepét kiskanállal kivájtam, nem sokat, csak épp hogy. Miután lecsekkoltam, elég masszív e a krém, habzsákba töltöttem, és csillagcsővel a végén rányomtam a középen lyukas csokis muffnokra.
A fondantot kinyújtottam, és kör alakú szaggatóval kiszaggattam, és ráhelyeztem a már cupcakek-re. A díszítés ezután következett, s még a végén némi csillámporral szórtam meg, hogy ragyogjanak :)
(A díszeket előre el lehet készíteni, ezzel sok időt lehet megspórolni..)
Fondant csokis cupcake-ek |
Fondanttal díszített cupcake-ek |
Nőnapi Cupcake csokor
Először is bocsánat kedves követőim, hogy napokon keresztül nem jelentkeztem! A hétvégén nagy körutat tettünk a Dunántúlon, a program elég szoros volt.. :)
Mivel közeledik a nőnap, gondoltam páromat felmentem a virágvásárlás alól.. Készítettem a mamáknak egy-egy cupcake csokrot. Meglepődtek, mikor meglátták :) Először azt hitték igazi csokor! Nagyon örültek neki.. Erről eszembe jutott egy közmondás? Szép is, finom is és nőnapra viszik, mi az? CUPCAKE CSOKOR! :)
Az elkészítés menetét sajnos nem fényképeztem le, nagyon sietnem kellett, az indulással már így is késésben voltunk :(
De le tudom Nektek írni, ha valaki ilyesmit szeretne készíteni.
- Szükséged lesz egy kaspóra, biztos akad otthon, amit nem használsz éppen :)
- Virág nagykereskedésben vettem a hungarocell golyót, akkorát, ami biztonsággal bele tud csücsülni a kaspóba (de gömb alakú oázis is tökéletes)
- Kell még néhány fogpiszkáló
- Borostyán
Cupcake csokor |
Öltöztesd a Cupcake-et díszes papírba!
Gondolom nem csak nekem van a muffinpapírokkal problémám.. Megveszed a szebbnél szebb virágos, szívecskés, vagy sima fehér muffinpapírt a boltban, papírboltban, vagy megrendeled és örvendezel neki, mikor megérkezik.. Aztán beletöltöd a fincsi csokis muffintésztát és megsütöd. Ugye te is szembesültél már az eredménnyel? : a papír átázva, a minta rajta nem látszik stb.. Amúgy aranyszabály, a csokis tésztát érdemes sötétebb papírba tölteni, amit én még az üzletekben ugyan nem láttam, de kifejezetten cukrászkellék boltokban ha szerencséd van, találni fogsz. Fehér, vagyis sárga tésztánál egyszerűbb a helyzet, itt azért a szépséges papírod látható marad, igaz fenntartásaim itt is vannak...
Ebben a bejegyzésben egy olyan ötletet mutatok, amit percek alatt elkészíthetsz, és amellyel még inkább feldobhatod, és ünnepivé varázsolhatod muffinjaidat! :)
Kellékek cupcake díszítéséhez |
- Nyomtasd ki a sablont, és segítségével vágd körbe a kívánt mintás papírt
- Vedd kezedbe a kisült és feldíszített muffinodat, és tekerd körbe a papírral
- Vágd a kívánt hosszúságra
- Ragaszd meg cellux-szal, vagy papírragasztóval
Lépésről lépésre |
forrás:http://amandaparkerandfamily.blogspot.hu/2012/02/cupcake-wrap-tutorial.html
Cupcake csokis alaptészta és csokis krém - bevált recept
Akkor ahogy ígértem, a mai napon jöhet a tegnap elkészült Cupcake-ek egyik receptje, amit a tanfolyamról hoztam. Jók voltak a visszajelzek, így örömmel osztom meg ezt is veletek, próbáljátok ki! :)
Jön a többi recept is, nyugiii! :)
Tehát csokis alaptészta (kb. 14 db-hoz)
- 160 g liszt
- 30 g kakaópor
- 150 g kristálycukor
- 2 tk sütőpor
- só
- 200 ml tej + fél teáskanál ecet vagy citromlé
- 100 ml olaj
- 2 db tojás
A
tejhez hozzáadjuk az ecetet vagy a citromlevet, majd hagyjuk pihenni 4-5 percet -írót
készítünk (legjobb, ha egy mérőedényben teszed bele, mert ebből öntöd majd a formákba)
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy másik edényben.
A
tejhez öntjük a nedves hozzávalókat, azaz az olajat, és a 2 egész tojást. A
folyadék 2/3-át hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel folyamatosan
keverve a többit is belekeverjük.
Egy
mérőedény segítségével a papírkapszlikat kb. 2/3-ig (lehet kevesebbet is, attól függ muffin marad e belőle, vagy cupcake lesz :) )megtöltjük, a tésztát
170C-ra előmelegített (nem légkeveréses) sütőben kb. 20 percig (tűpróba!)
sütjük.
Ehhez a csokis cupcake krém:
- 200g vaj (szobahőmérékletű)
- 250g krémsajt (lehet Mascarpone vagy más krémsajt)
(szobahőmérsékletű) - 300g porcukor
- 200g étcsoki
- fahéj, szerecsndió ízlés szerint
Csokis Valentin napi Cupcake |
Hogyan díszítsd a muffinodat, hogy cupcake legyen belőle?
Ha már kisült a muffinod, itt az ideje, hogy feldobd egy kicsit! Készíts egy kedvedre való krémet, lehet elsőre csokis ganache: 240 ml tejszínt felmelegítesz (ne forrjon!), és beleteszel 280 ml finom étcsokit, kevergetve felolvasztod. Miután a csoki teljesen elolvadt, ki kell hűteni, legjobb, ha egy éjszakára bent pihen a hűtőben. Másnap előveszed, elektromos habverővel jó keményre felvered, így garantáltan nem fog lecsúszni a muffinodról! :)
Íme egy fotósorozat, milyen fejet érdemes használni a díszítéshez
(Forrás:
(Forrás:
Forrás:www.ourbestbites.com |
|
Forrás: www.asliceofheavencakesclassroom.com |
És egy video a "megtöltésről" :
A cupcake-ről röviden
A Cupcake-eket muffin tálcában sütik. Millió muffin recept kering már a magyar oldalakon, így ebbe én most egyelőre nem mennék bele (bár vannak kedvenceim ;) ). Teljesen mindegy milyen ízben sütöd meg, a lényeg a krém, ami rákerül, illetve ismét a dekoráció!
A krém csakúgy mint a Cake pop - sütinyalókánál lehet pl.:
- ízesített vajkrém
- csokis ganache
- tejszínes krém
- mogyorókrémes
- krémsajtos krém ...
A krémet ezután díszítheted cukorgyöngyökkel, fondant virágokkal.
Forrás: Pinterest.com) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése