Cupcake butik: Cupcake

Cupcake

Újabb kipróbált cupcake recept

Tegnap újabb cupcake kupakot (topper) próbáltam ki. Ezúttal egy kis citrusos ízre gondoltam, volt itthon egy-két citrom, mandarin, narancs.. A cupcake tésztáját a pina colada muffin receptje alapján készítettem, némi változtatással, így ez lett belőle:

Citrusos cupcake

Hozzávalók 12 darabhoz:
          • 24dkg cukor
          • 3tk sütőpor
          • csipet só
          • 36dkg liszt
          • 2 tojás
          • 1,4dl narancslé
          • 1,6dl olaj
          • 2 dl tej


A sütőt 170°C-ra előmelegítem. Külön összekeverem a száraz, és külön a nedves hozzávalókat, majd összeöntöm a kettőt egy műanyag mérőkannába. (így könnyebb töltögetni) Nem használtam most robotgépet, csak kézi habverővel kevertem össze. .A muffinsütő mélyedéseit kitöltöm papírkapszlikkal, s beleöntögetem a krémet, kb 3/4 részig. Betolom a meleg sütőbe, és kb 20 percig sütöm. Ha megsült, hagyom kihűlni.


A krémet most nem mascarppone-s, sem egyén krémsajtos összetevőkből, hanem főzött krémből készítettem. A családnak nagyon ízlett, picit más ízvilág, de igazán kellemes, és lágy.. S nem utolsó sorban elég masszív ahhoz, hogy habzsákból, csillagcső segítségével gyönyörű formát varázsolhatsz a muffin tetejére.
A főzött krém hozzávalói:
  • 15dkg cukor
  • 20dkg vaj
  • 4 tojás
  • 4 citrus héja, lehet citrom, lime, narancs
  • 1,5dl citruslé 
Vízgőz felett besűrítem a cukrot, a tojásokat, a citrusok héját és levét. Ez el fog tartani egy darabig.., ha már nagyon unod, vedd le a gőzről, és tedd KICSI láng fölé, nagyon vigyázz, nehogy rántotta legyen belőle! :)  Leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni. Eközben a vajat habosra kikeverem, majd hozzáadom a már kihűlt krémet. Az a legjobb, ha a két krém körülbelül egyforma hőmérsékletű. Habzsákba töltöm, és mehet a muffinok tetejére!
A krémre szórtam még egy kis sárga cukorgyöngyöt, és 2 cukorpillangót.
Kipróbáltam végre a sablont is, amit egy korábbi bejegyzésemben tettem közzé. Rózsaszín kartonpapírunk volt itthon, erre tettem rá a cupcake sablont, körberajzoltam, és vágtam körbe, az egyik felén cikk-cakk ollóval. Összeragasztottam, és beleültettem a cupcake-et. Íme ilyen lett :)

Cupcake szoknyában :)

Fondant csokis cupcake ajándékba

 Ezeket a cupcakek-et kedves rokonainknak, és barátainknak vittük, szintén ezen a hétvégén.. Hát a péntek így elég húzósra sikeredett :) De a megajándékozottaknak nagyon tetszett a doboz tartalma ;)
A fondant alatt Csokoládés krémsajtos krém bújt meg. Ezt a krémet gyermekkorom kedvenc sajtja ihlette, nem tudom ki emlékszik rá, de volt egy fajta Maci kockasajt (vagyis háromszög), ami csokis volt. Imádtam.. aztán eltűnt, mint a gyerekkor ;)
Ehhez 200g ét- és tejcsokit vegyesen felolvasztottam gőz felett, majd hagytam picit lehűlni. Ezalatt 400g krémsajtot 150g porcukorral kikevertem, majd hozzáöntöttem a felolvadt csokit. Ezután betettem a hűtőbe, míg elmentem a lányokért az oviba, azaz kb. 2 órára.
A muffinok közepét kiskanállal kivájtam, nem sokat, csak épp hogy. Miután lecsekkoltam, elég masszív e a krém, habzsákba töltöttem, és csillagcsővel a végén rányomtam a középen lyukas csokis muffnokra.
A fondantot kinyújtottam, és kör alakú szaggatóval kiszaggattam, és ráhelyeztem a már cupcakek-re. A díszítés ezután következett, s még a végén némi csillámporral szórtam meg, hogy ragyogjanak :)
(A díszeket előre el lehet készíteni, ezzel sok időt lehet megspórolni..)

Fondant csokis cupcake-ek
Fondanttal díszített cupcake-ek

 

 

 Nőnapi Cupcake csokor


Először is bocsánat kedves követőim, hogy napokon keresztül nem jelentkeztem! A hétvégén nagy körutat tettünk a Dunántúlon, a program elég szoros volt.. :)
Mivel közeledik a nőnap, gondoltam páromat felmentem a virágvásárlás alól.. Készítettem a mamáknak egy-egy cupcake csokrot. Meglepődtek, mikor meglátták :) Először azt hitték igazi csokor! Nagyon örültek neki.. Erről eszembe jutott egy közmondás? Szép is, finom is és nőnapra viszik, mi az? CUPCAKE CSOKOR! :)
Az elkészítés menetét sajnos nem fényképeztem le, nagyon sietnem kellett, az indulással már így is késésben voltunk :(
De le tudom Nektek írni, ha valaki ilyesmit szeretne készíteni.
  1. Szükséged lesz egy kaspóra, biztos akad otthon, amit nem használsz éppen :)
  2. Virág nagykereskedésben vettem a hungarocell golyót, akkorát, ami biztonsággal bele tud csücsülni a kaspóba (de gömb alakú oázis is tökéletes)
  3. Kell még néhány fogpiszkáló
  4. Borostyán
A hungarocell golyót beletettem a kaspóba, majd beleböködtem a fogpiszkálókat párosával! oda, ahova körülbelül tenni akarom a cupcake rózsákat. Ezután kezembe vettem egy cupcake-et, és kivettem 2db fogpiszkálót a golyóból, majd a cupcake aljába toltam annyira, hogy ne jöjjön teljesen át a krémen, azaz felül ne látszódjon ki. Majd visszatettem a fogpiszkálós cupcake-et a hungarocell golyóba. Így folytattam a többi "rózsával" is, míg volt hely a golyón. Ezután fogtam a borostyánomat, amit a kertből szedtem, és az üres helyekre ezeket tűztem. A munka során néhol sajnos azért megsérült a krém, ezért nagyon óvatosan kell elkészíteni.. De megéri! Na, meg utazást sem nagyon kedvelték, de azért egyben maradtak :)

Cupcake csokor

  Öltöztesd a Cupcake-et díszes papírba!

Gondolom nem csak nekem van a muffinpapírokkal problémám.. Megveszed a szebbnél szebb virágos, szívecskés, vagy sima fehér muffinpapírt a boltban, papírboltban, vagy megrendeled és örvendezel neki, mikor megérkezik.. Aztán beletöltöd a fincsi csokis muffintésztát és megsütöd. Ugye te is szembesültél már az eredménnyel? : a papír átázva, a minta rajta nem látszik stb.. Amúgy aranyszabály, a csokis tésztát érdemes sötétebb papírba tölteni, amit én még az üzletekben ugyan nem láttam, de kifejezetten cukrászkellék boltokban ha szerencséd van, találni fogsz.  Fehér, vagyis sárga tésztánál egyszerűbb a helyzet, itt azért a szépséges papírod látható marad, igaz fenntartásaim itt is vannak...
Ebben a bejegyzésben egy olyan ötletet mutatok, amit percek alatt elkészíthetsz, és amellyel még inkább feldobhatod, és ünnepivé varázsolhatod muffinjaidat! :)

Kellékek cupcake díszítéséhez







  1. Nyomtasd ki a sablont, és segítségével vágd körbe a kívánt mintás papírt
  2. Vedd kezedbe a kisült és feldíszített muffinodat, és tekerd körbe a papírral
  3. Vágd a kívánt hosszúságra
  4. Ragaszd meg cellux-szal, vagy papírragasztóval  

Lépésről lépésre

 forrás:http://amandaparkerandfamily.blogspot.hu/2012/02/cupcake-wrap-tutorial.html




Cupcake csokis alaptészta és csokis krém - bevált recept



Akkor ahogy ígértem, a mai napon jöhet a tegnap elkészült Cupcake-ek egyik receptje, amit a tanfolyamról hoztam. Jók voltak a visszajelzek, így örömmel osztom meg ezt is veletek, próbáljátok ki! :)
Jön a többi recept is, nyugiii! :)

Tehát csokis alaptészta (kb. 14 db-hoz)



  • 160 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 150 g kristálycukor
  • 2 tk sütőpor
  • 200 ml tej + fél teáskanál ecet vagy citromlé
  • 100 ml olaj
  • 2 db tojás



A tejhez hozzáadjuk az ecetet vagy a citromlevet, majd hagyjuk pihenni 4-5 percetrót készítünk (legjobb, ha egy mérőedényben teszed bele, mert ebből öntöd majd a formákba)
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy másik edényben.
A tejhez öntjük a nedves hozzávalókat, azaz az olajat, és a 2 egész tojást. A folyadék 2/3-át hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel folyamatosan keverve a többit is belekeverjük.
Egy mérőedény segítségével a papírkapszlikat kb. 2/3-ig (lehet kevesebbet is, attól függ muffin marad e belőle, vagy cupcake lesz :) )megtöltjük, a tésztát 170C-ra előmelegített (nem légkeveréses) sütőben kb. 20 percig (tűpróba!) sütjük.


Ehhez a csokis cupcake krém:

  • 200g vaj (szobahőmérékletű)
  • 250g krémsajt (lehet Mascarpone vagy más krémsajt)
    (szobahőmérsékletű)
  • 300g porcukor
  • 200g étcsoki
  • fahéj, szerecsndió ízlés szerint
A vajat kicsit kihabosítjuk a porcukorral, majd a krémsajttal tovább keverjük. Szép krémes állagot kell kapnunk, de ha mégsem így van, akkor dobd be kb 10 másodpercre a mikróba, utána már nem lesz gond!   Eközben a csokit gőz felett felolvasztjuk, majd picit hagyjuk hűlni. Hozzákeverjük a krémhez, és mehet a habzsákba, na meg a cupcake tetejére :) Sok sikert!

Csokis Valentin napi Cupcake

 

Hogyan díszítsd a muffinodat, hogy cupcake legyen belőle?


Ha már kisült a muffinod, itt az ideje, hogy feldobd egy kicsit! Készíts egy kedvedre való krémet, lehet elsőre csokis ganache: 240 ml tejszínt felmelegítesz (ne forrjon!), és beleteszel 280 ml finom étcsokit, kevergetve felolvasztod. Miután a csoki teljesen elolvadt, ki kell hűteni, legjobb, ha egy éjszakára bent pihen a hűtőben. Másnap előveszed, elektromos habverővel jó keményre felvered, így garantáltan nem fog lecsúszni a muffinodról! :)
Íme egy fotósorozat, milyen fejet érdemes használni a díszítéshez
(Forrás:

Forrás:www.ourbestbites.com

Forrás:www.ourbestbites.com

Forrás: www.asliceofheavencakesclassroom.com

És egy video a "megtöltésről" :




A cupcake-ről röviden



(Forrás: Pinterest.com)


A Cupcake-eket muffin tálcában sütik. Millió muffin recept kering már a magyar oldalakon, így ebbe én most egyelőre nem mennék bele (bár vannak kedvenceim ;) ). Teljesen mindegy milyen ízben sütöd meg, a lényeg a krém, ami rákerül, illetve ismét a dekoráció!
A krém csakúgy mint a Cake pop - sütinyalókánál lehet  pl.:
  • ízesített vajkrém
  • csokis ganache
  • tejszínes krém
  • mogyorókrémes
  • krémsajtos krém ...
A lényeg, hogy legyen egy nagy fejű csillag nyomócsöved, amivel gyönyörű formát nyomhatsz a kisült és kihűlt muffin tetejére.
A krémet ezután díszítheted cukorgyöngyökkel, fondant virágokkal.



Cupcakes
Forrás: Pinterest.com)
        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése