Cupcake butik: január 2013

2013. január 30., szerda

Tanfolyamon készült cupcake

Fondanttal díszített cupcake


Ahogy ígértem, beszámolok a Cupcake tanfolyamról, amin ma voltam. Először csokis tésztát kevertünk ki, gyönyörű sötét barna színe lett, állítólag a Lidle-ben lehet fincsi sötét kakaót kapni. Ízre nekem túl édes volt, csakúgy mint a krém, és nagyon ki lehetett érezni a szódabikarbónát.. Azért összességében nagyon jól telt, kedves volt az oktató hölgy, aki szintén saját kútfőből tanulta ki a hobby cukrászatot. A nap végén aranyos kis töltött, fondanttal és marcipánnal díszített cupcake-k születtek. A recepteket holnap kapjuk meg, majd közzéteszem, azért itt-ott megjegyzésekkel tarkítva.. ;)
Bár hazafelé kissé megviselte némelyiket az út, de mégis beszéljenek helyettem a képek:









2013. január 29., kedd

Csoki ganache

Találtam egy jó kis videót, hogy készítik a csokis ganachot, melyet felhasználhatsz kihűlt állapotban is, de ha másnapig pihenteted a hűtőben, és felvered, akkor egy nagyobb mennyiséget kapsz belőle ;)
A videóban a hölgy nem a felmelegített tejszínbe teszi a csokit, hanem a csokit önti le a tejszínnel. Így is lehet :)

Tanfolyamra megyek..

A napokban felfedeztem egy főzőiskolát, s benne egy pont nekem való tanfolyamot.( Chefparade-Budapest Gondoltam belevágok, hiszen ennél csak többet tudhatok a cupcake készítés és díszítés mikéntjéről :)Nagyon be vagyok sózva, még sosem vettem részt ilyesmin..
Holnap jövök a tapasztalatokkal! :)
Szép estét mindenkinek!

2013. január 28., hétfő

Névváltozás!!

Többen jelezték, hogy nem bírják megjegyezni a blogom címét.. nem is hibáztatom őket, igazuk van. Már én is elgondolkodtam rajta, hogy így 1 hét után megérett a változásra :) Szóval akkor a jövőbeni terveimre és a köz érdekeire való tekintettel íme az új blogcím, ígérem, mostanában nem fog változni :) Kövesseteeeek!! :))

Álmodozom..

http://www.theridgefieldpress.com/wp-content/uploads/2012/12/BIZ-cake-box.jpg

Miközben bújom a netet új receptek, trükkök, videók után ráakadok az úgynevezett Cupcake shop-okra, avagy hogy is működik ez a nagyoknál.. messze tőlünk nyugatra.. Új cél: Én is ilyet akaroook!!!! :) Ki bírná megállni, hogy ne térjen be hozzám, egy ilyen mesebeli cukiba egy cupcakere vagy sütinyalókára??? :)
Édes napot mindenkinek! :)

http://www.fodors.com/wire/Caseys-Cupcakes-sized.jpg

2013. január 27., vasárnap

Linzer kekszek díszítve

Keksz dekoráció


A következő kekszek egy szülinapi bulira készültek kiegészítő sütiként :)
Recept ami szerint készítem a linzertésztát:
  • 50dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 Rama vagy Liga
  • 18 dgk porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 tojás sárgája 
  • 1 citrom héja
Először a lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk. Ha van időnk, betehetjük a hűtőbe pihenni, de az sem baj, ha azonnal nekilátunk a nyújtásnak., kb. fél centi vastagságúra.Különböző formákat szúrunk ki vele, kedvünk és az alkalom szerint :)
180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, kb 10 percig sütjük. Nem kell megijedni, ha 10 perc után még puha a tészta, mert a levegőn majd megszilárdul ahogy kell.
Ezután díszíthetjük a korábban megadott Royal Icing - vagyis cukormázzal.


Kekeszek cukormázzal díszítve

2013. január 26., szombat

Répatorta és cake pop megint :)

 Répatorta és cake pop megint :)



Répatortás sütinyalóka és torta

 A mai feladat, egy répatorta volt..   megrendelésre. Még soha nem készítettem. Gondoltam mi az nekem, reszelt répa, liszt, tojás stb.. megcsinálom! ..és mégis kifogott rajtam. A recept, ami alapján készítettem, nem igazán volt jó a hozzávalók arányait illetően. Az ízével nem volt gond, de sajnos a kisebbik kapcsos tortaformába tettem a tésztát, és egyszerűen nem akart megsülni. Kb 40 percig kellet sütnöm, holott egy videóban láttam, 20 perc elég neki. Így mondhatom, elsőre nem sikerült :( Így nekifogtam még egynek :) Másodszor már javítottam az arányokon, és a nagyobb tortaformába tettem. Ez esetben minden flottul ment, és a végén szuper répatorta lett, bevonva krémsajtkrémmel, és pici fondant répákkal díszítve :)
A maradékból sütinyalóka lett, fehércsokiba és cukorgyöngyökbe mártva.

A bevált recept tehát:

A tésztához:
  •  30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 25-30 dkg reszelt sárgarépa
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliaaroma (vagy 1 vanillincukor)
  • kis fahéj (1 evőkanál)
  • 1 cs sütőpor
Megjegyzés: Jelezte valaki, hogy nagyon púpos lett a tortája. Tipp: felezd meg a hozzávalókat, vagy két külön formában süsd meg! 
A mázhoz:
  • 200g krémsajt
  • 50g LÁGY vaj, vagy margarin
  •  200g porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
A tésztához a lisztet, a sütőport és a kis fahéjat összekeverjük egy tálban. A tojásokat 2 percig keverjük elektromos habverővel, majd hozzáadjuk a porcukrot. Kb 5-6 percig verjük. Majd jöhet hozzá a vaníliaaroma. Alacsony fokozaton keverve hozzáadjuk az olajat.  Összekeverjük, és jöhet hozzá a lisztes keverék. Ezután beletesszük a reszelt sárgarépát, fakanállal összekeverjük. Beleöntjük a tortaformába: 24cm-es.
180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, végezzünk tűpróbát.

A mázhoz a vajat kikeverjük, majd hozzáadva a krémsajtot tovább keverjük. Figyeljünk arra, hogy mindegyik szobahőmérsékletű legyen!! Pár percig keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, megint keverés, és végül a vanília aromát. Ezzel bevonjuk a kisült répatortát. Isteni finom! ;)

Megjegyzés: Jelezte valaki, hogy nagyon púpos lett a torta. Tipp: felezd meg a hozzávalókat, vagy két külön formában süsd meg! 



2013. január 24., csütörtök

Cake pop recept

Sütinyalókák pohárban

Fehércsokis Cake Pop - sütinyalóka



Íme elkészültek a sütinyalókák :) ISTENI FINOMAK lettek! Mind a lányok mind apa alig bírta abbahagyni :)
Recept, ahogy én készítettem 30db-ra:

Hozzávalók:
4 tojásból kakaós piskóta, melyet egy kb. 20x30-as kis tepsibe, próbaképpen
Krém:
  • 200g natúr krémsajt
  • 90g lágy vaj/margarin, 
  • 200g porcukor, 
  • 1 teáskanál vanília aroma. 
A díszítéshez:
  • 200g fehércsoki gőz felett felolvasztva (fehércsokiról mellékeltem képet, az ALDI-ban vettem, de más fehércsokival is működött!))
  • 3 evőkanál olaj 

A krémsajtot a lágy vajjal kikevertem, majd hozzáadtam a porcukrot, és végül a vanília aromát
  1. A piskótát összetörtem, és ezzel a krémmel összegyúrtam, majd mint ahogy a képek is mutatják, fagyikanál segítségével gombócokat formáltam
  2. Betettem a fagyasztóba a 30 golyót kb. 1 órára, majd jött a díszítés
  3. Miután a fehércsokit felolvasztottam, hozzákevertem 3 evőkanál olajat.

Készítettem pár fotót a készítés során. Próbáljátok ki, ha meg akartok lepni valakit! Le fog esni az álla :)

Megjegyzés:
  • Időigényes mulatság, nekem körülbelül 4 órámba telt míg végeztem vele.. Igaz mivel a picur is "besegített" ez kissé lelassította a folyamatot, de számítsatok rá, hogy ennyi idő nagyjából kell.
  • Mikor beteszitek a fagyasztóba dermedni, ami lehet 10 perc, vagy akár 1 óra, azután ne vedd ki minden egyszerre, mert mire a végére értem, az utolsó 10 darab le akart esni a pálcikáról, így vissza kellett tennem hűlni

2013. január 23., szerda

Cake Pop őrület

A Cake pop csakúgy mint a Cupcake - avagy a díszített, töltött muffin Amerikából jön. Ezek a kézzel készült, kívánatos kis sütinyalókák bármilyen alkalomhoz illően gyönyörűen dekorálhatók. Legyen az szülinapi gyerekzsúr, vagy egy céges party, karácsony vagy húsvét.
Az elkészítése időigényes, de megéri :)

Mire lesz szükséged? Íme:
  • 1 lap kakaós piskóta (vagy bármilyen ízesítésű)
  • bármilyen krém például csokis ganache, krémsajtos krém, ízesített vajkrém stb
  • olvasztott fehér vagy tej vagy étcsoki
  • díszítésnek cukorgyöngy, cukordísz, fondant a fantáziád szab határt!
Miután megsült a piskótalap, robotgéppel törd össze. Aztán jöhet hozzá a krém, annyi, hogy golyókat tudj formálni belőle. Műanyag pálcikára húzod, rányomkodod, és hagyod a hűtőben egy kicsit megszikkadni.
Majd felolvasztod a csokit, és belemártogatod a popcake-eket. Díszítsd ízlésed és fantáziád szerint!!

Segítségül egy video, angol nyelven. Egyelőre ;)

Szép napot!

Ismerkedem a blogkészítés rejtelmeivel. Hol sikerül, hol meg nem... Kár, hogy a picur mindig felébred. Beteg a lelkem :( Remélem már kifelé tartunk belőle!

Mitől lesz szép magas tortánk

Ez is egy olyan kérdés, amit régen sehogy sem tudtam megfejteni. De pár évvel ezelőtt rátaláltam a megoldásra! :) Nagyon egyszerű. A "nagyok" nem is egy tortalapot sütnek, hanem mindjárt kettőt, így biztosítva a torta magasságát. S mit tegyél, hogy a torta széle ne "konyuljon le"? Fogj egy sima zacskót, töltsd bele a krémet, amit a tortába szánsz, lyukaszd ki az egyik csücskét, és nyomj egy keretet az egyik lapra körbe. S ezután töltsd ki a többi krémmel, vagy lekvárral, dzsemmel..stb. Hidd el nem nagy ördöngösség! :)
Íme egy kis segítség, a következőkben lekvárral töltik ki a torta közepét, a szélére rakhatsz pl. jó keményre felvert Hulala tejszínhabot, vagy Hulalával elkevert Gála pudingot, ezek garantáltan nem folynak majd le!








2013. január 22., kedd

Keksz díszítés

Keksz díszítés


A tortadíszítés mellett egyre jobban foglalkoztat a keksz és muffin - díszítve cupcake - dekorálás. A hétvégén elkészítettem életem első tojásfehérje habbal - cukormázzal - díszített kekszét, egy szülinapi bulira. A tészta linzertészta, amit imádok :), a tetejére pedig royal icingot tettem, ételfestékkel színezve. Mindegyik kekszre először a körvonalat rajzoltam meg, majd mikor a végére értem, már száradt annyit, hogy ki tudtam tölteni.

Royal icing recept:

2 tojásfehérje
200g porcukor
pár csepp citrom leve

Természetesen ha nagyobb adag kell, akkor arányosan növekednek a hozzávalók. A tojásfehérjét elkezdem robotgéppel felverni, és kb fél perc múlva adagolom hozzá a porcukrot. Addig kell keverni, míg a hab rajt nem marad a kanálon, ekkor kész, hozzáadom a citrom levét. Nyomózsákba töltöm, és már kezdődhet is a díszítés!

Létezik az úgynevezett 10 másodperces szabály, azaz ha egy késsel vonalat húzol a krémbe, és 10mp-ig megmarad a nyoma, akkor jó az állaga a körvonalak rajzolásához. Ha ennél tovább marad meg a nyom, akkor túl kemény a habod, tegyél hozzá óvatosan egy kevés vizet. Ezzel az állaggal ki is töltheted a vonalakon belüli részeket, csak egy kicsit rázogatni kell. Én ki szoktam venni a krémből kb. felét, amikor 5-8 másodpercig marad meg a kés nyoma, ez pont elég folyós a kitöltéshez.





Miért jött létre a blog..

"Kislánykorom óta szívesen sündörögtem anyukám mellett konyhában, főleg ha süti vagy torta készült! Mindig is olyan tortákat, süteményeket szerettem volna sütni, mint amilyet a cukrászdákban lehet látni.. Nem végeztem semmilyen cukrásztanfolyamot, mindent, amit tudok az internetről tanultam. A netről vásárolom a kellékeket, keresem az ötleteket, nézem a videókat.. igaz sokszor rengeteg időt elvesz, hogy megtaláljam amit keresek. Ezért hoztam létre ezt a blogot, hogy azok, akik örömet akarnak szerezni gyermeküknek vagy párjuknak, vagy barátaiknak egy csodás szülinapi tortával, vagy el akarják kápráztatni munkatársaikat ) egy fantasztikus tortakölteménnyel, díszített muffinnal - Cupcake-el, sütinyalókával, vagy egyszerűen nem akarnak ezreket költeni a cukrászdában, ami még annyira mindig nem is ízlik ugye.. nos legyen egy honlap az ő segítségükre."